Hoppa till innehåll

Ekonomi-ordlista

Vad är ränta-på-ränta, effektiv ränta och amortering? Lär dig mer om vanliga privatekonomiska begrepp inom området spara och låna.

Låna-ordlista

Vad är nominell ränta?

Den nominella räntan är räntan du betalar på ditt lån, exklusive eventuella avgifter på lånet. Den nominella räntan anges alltid årsvis. Bankerna bestämmer själva den nominella räntan vilket gör att den skiljer sig mellan olika lån.

Vad är effektiv ränta?

Den effektiva räntan är räntan du betalar på ditt lån inklusive alla avgifter som kan tillkomma, till exempel aviseringsavgift och uppläggningsavgift. Den effektiva räntan anger den totala kostanden för lånet och ger en mer rättvis bild av hur mycket ett lån verkligen kostar jämfört med den nominella räntan.

Vad är skillnaden på nominell och effektiv ränta?

Skillnaden mellan nominell ränta och effektiv ränta är att den effektiva räntan även tar hänsyn till eventuella avgifter för lånet. Vid jämförelse av lån hos olika banker eller kreditgivare är det därför bra att titta på den effektiva räntan som anger den totala kostnaden för lånet.

Vad är rörlig ränta?

Rörlig ränta innebär att din ränta följer marknadsräntan och justeras utifrån det allmänna ränteläget. Räntan kan både gå upp och ner, det gör exempelvis att kostnaden på ett lån med rörlig ränta kan variera något under låneperioden. Bankerna sätter oftast den rörliga räntan baserat på det allmänna ränteläget på räntemarknaden.

Vad är fast ränta?

Med fast ränta binder du din ränta under en viss period. Räntekostnaden för ett lån är då alltid densamma och påverkas inte av förändringar på räntemarknaden under räntebindningstiden. Fördelen är att du alltid vet exakt vad månadskostnaden blir för ett lån med fast ränta. Nackdelen är att räntan aldrig kan bli lägre och kan ofta vara lite dyrare än rörlig ränta.

Vad är amortering?

Amortering är det belopp som du betalar av på ditt lån. Att amortera på ett lån är inte en kostnad då det inte inkluderar räntan på lånet eller någon avgift för lånet, utan enbart själva återbetalningen av pengarna du lånat.

Vad är annuitetslån?

För privatlån är annuitetslån ett vanligt upplägg och innebär att månadsbeloppet du betalar varje månad är lika stort under lånets hela löptid. Månadsbeloppet innehåller både ränta, amortering och eventuella avgifter. I början av lånets löptid är amorteringen mindre för att sedan öka i takt med att räntekostnaden sjunker när skulden blir mindre.

Vad är autogiro?

Autogiro är ett smidigt sätt att betala räkningar på och används vanligen till återkommande räkningar som försäkringar, hyra eller för avbetalning på lån med autogiro. Med autogiro dras betalningen automatiskt genom överföring från ditt bankkonto på förfallodagen. Med autogiro slipper du betala räkningar manuellt och du riskerar inte att missa någon betalning.

Vad är låneskydd?

Ett låneskydd är en försäkring för låntagare av exempelvis ett privatlån eller bolån. Låneskyddet kan trygga låntagarens privatekonomi genom att försäkringen täcker betalningen av lånet i vissa situationer. Viktigt att tänka på är att alla försäkringsbolag har olika villkor för sina låneskydd. Försäkringen täcker ofta kostnaden för lånet upp till ett visst belopp och en viss tid vid exempelvis förlorad inkomst vid ofrivillig arbetslöshet, sjukskrivning eller vid dödsfall.

Spara-ordlista

Vad är ränta-på-ränta-effekten?

Om du sparar pengar på ett sparkonto kan dina pengar växa genom att du får ränta. Investerar du i aktier eller fonder kan du få avkastning genom utdelning eller att kursen går upp. Ränta-på-ränta-effekten uppstår om avkastningen återinvesteras och fungerar på samma sätt oavsett om du investerar pengarna i aktier och fonder eller om du sparar pengar på ett sparkonto.

Genom ränta-på-ränta-effekten får du ränta på din tidigare intjänade ränta vilket gör att dina pengar växer mer ju längre tiden går. Det innebär att du får avkastning på dina sparade pengar plus redan intjänad ränta. Du tjänar alltså ränta på redan intjänad ränta. Detta kallas för ränta-på-ränta-effekten.

Små sparbelopp kan växa till stora summor med ränta-på-ränta-effekten, i början går utvecklingen inte så snabbt men efter några år blir den tydlig. Långsiktighet och tålamod är viktigt för det tar lite tid innan man ser resultat, men effekten av avkastning på den tidigare intjänade räntan kan vara stor på sikt.

Ett räkneexempel

Du sätter in 10 000 kr på ditt sparkonto med 3 % ränta som räknas årsvis på sparkontot. När första året passerat har du 10 300 kr på sparkontot. I slutet av år två får du ränta på ditt sparbelopp plus intjänad ränta, och så fortsätter det på samma vis år efter år.

År 1: 10 000 x 3 % = 300 kr och vid årets slut har du totalt 10 300 kr

År 2: 10 300 x 3 % = 309 kr och vid årets slut har du totalt 10 609 kr

År 20: 17 535 x 3 % = 526 kr och vid årets slut har du totalt 18 061 kr

Vad är insättningsgaranti?

Den statliga insättningsgarantin innebär att du får ersättning av staten om banken eller institutet där du har dina pengar går i konkurs. Skyddet innebär att staten garanterar belopp upp till 1 050 000 kr per person och institut. Läs mer om insättningsgaranti.

riksgalden.se, öppnas i ny flik kan du se vilka banker och kontoslag som omfattas av insättningsgarantin.

Vad är sparränta?

Sparränta är den avkastning du får på dina pengar som du sätter in på ditt sparkonto. Sparräntan varierar på olika sparkonton och ligger ofta någonstans mellan 0–4 %. Genom att spara pengar på sparkonto med ränta kan ditt sparkapital växa varje år utifrån sparkontots angivna ränta.

Vad är budget?

En budget är ett bra sätt att få kontroll på din privatekonomi. Den innehåller vanligtvis dina inkomster och utgifter varje månad, det vill säga de pengar som kommer in och betalas ut. Budgeten bör innehålla vad du har i lön efter skatt samt dina fasta och rörliga kostnader för att få en bra översikt över din ekonomi.

En bra start för att lägga upp en budget är att göra en budgetkalkyl. Ett enkelt sätt att komma igång är att använda dig av konsumentverkets budgetkalkyl, öppnas i ny flik för att se vilka kostnader som kan finnas kopplade till din privatekonomi. Ett tips är att du även har ett sparande med i din budget.

Vad är buffert?

En buffert är bra att ha när något oförutsett händer och ska fungera som en trygghet när oplanerade utgifter dyker upp som påverkar din privatekonomi. Det kan exempelvis vara händelser som att bilen går sönder, du behöver en ny diskmaskin eller att tandläkarbesöket blir dyrt.

Det kan vara bra att din buffert finns i en lättillgänglig och trygg sparform, såsom till exempel på ett vanligt sparkonto med insättningsgaranti där du fritt kan sätta in och ta ut pengar så ofta du vill utan bindningstid.

Genom att buffertspara minskar du också risken att behöva ta ut pengar från ditt målinriktade sparande som exempelvis kan vara sparande till en ny bostad, renovering eller en framtida resa. Se gärna över din buffert någon gång per år och fyll på om den använts.

Vad är ett månadssparande?

Det bästa sparandet är det sparande som blir av och att månadsspara är ett bra sätt att komma igång med regelbundet sparande. Det enklaste sättet att månadsspara är att ha en automatisk överföring till ditt sparkonto, eller flera olika konton för sparande, varje månad direkt när lönen kommer. Då slipper du komma ihåg att göra det själv och ditt sparande blir av automatiskt varje månad.