Hoppa till innehåll

Kreditvärdighet

Här kan du läsa mer om vad det innebär och vad du kan göra för att påverka din kreditvärdighet för att bli beviljad ett lån.

ett par som promenerar på en sandstrand.

Vad är kreditvärdighet?

När du ansöker om ett lån görs en kreditupplysning på dig som visar din kreditvärdighet. Kreditupplysningen ger information om bland annat din inkomst, befintliga lån och krediter och om du har några betalningsanmärkningar. Dessa uppgifter ligger till grund för att bedöma din återbetalningsförmåga av det sökta lånet, din kreditvärdighet.

Ta kontroll över din privatekonomi och förbättra din kreditvärdighet

Förutom att ha en fast inkomst är det många saker som påverkar kreditvärdigheten. Genom att bygga upp en långsiktig och hållbar privatekonomi kan du förbättra din kreditvärdighet.

Förbättra din kreditvärdighet

  1. Ta reda på din kreditvärdighet - gör en kreditupplysning på dig själv

    Med tjänsten Min upplysning på minuc.se/min-upplysning, öppnas i ny flik kan du som privatperson ta en kreditupplysning på dig själv och på så vis få en bra överblick över din privatekonomi och kreditvärdighet. Du kan exempelvis se dina befintliga lån och krediter, om du har några betalningsanmärkningar och när dessa försvinner. Avvakta med en låneansökan tills anmärkningarna är borta. Du kan utgå från din kreditupplysning för möjliga förbättringar av din kreditvärdighet.

  2. Betala av lån och krediter

    Dina befintliga lån och krediter påverkar din skuldsättningsgrad. Skuldsättningsgraden visar förhållandet mellan dina skulder och eget kapital (som din inkomst) och ger svar på vilket utrymme det finns för att låna mer pengar. Gå igenom din ekonomi och se om det finns saker du kan göra för att förbättra din skuldsättningsgrad. Det kan exempelvis vara att betala av smålån och mindre krediter eller att extraamortera på lån.

  3. Samla lån och krediter i ett större lån

    Flera smålån och krediter kan försämra din kreditvärdighet. Det är bättre att ha så få lån som möjligt hos ett fåtal långivare. Genom att samla dyra smålån till ett större lån kan du få en lägre månadskostnad. Ofta betalar du en högre ränta på mindre lån samt avi- och uppläggningsavgifter på varje lån. Genom att samla lån och krediter kan du dessutom få bättre kontroll på din ekonomi.

  4. Säg upp outnyttjade krediter och kreditkort

    Har du krediter och kreditkort som du inte använder? En registrerad kreditgräns, även om krediten inte nyttjas, visas i kreditupplysningar och påverkar din kreditvärdighet negativt. Detta genom att banken räknar in att du ska kunna nyttja dina oanvända krediter vilket minskar ditt betalningsutrymme, ditt utrymme att låna mer pengar. Avsluta därför outnyttjade krediter innan du gör en låneansökan.

  5. Betala fakturor i tid och undvik betalningsanmärkning

    Du har ansvar för att betala dina fakturor i tid, om du inte betalar innan förfallodatum och fakturan går vidare till inkasso får du ett inkassokrav. Betalas inte ett inkassokrav i tid går ärendet vidare till Kronofogden som i sin tur kan leda till en betalningsanmärkning. En betalningsanmärkning varar i upp till tre år och påverkar din kreditvärdighet vilket gör det svårt att låna pengar. Om du har en betalningsanmärkning, avvakta med en låneansökan tills anmärkningen är borta. Sätt upp en rutin när du betalar dina räkningar varje månad, exempelvis vid löneutbetalning, på det viset får du bättre kontroll ekonomin.

  6. Minimera antalet kreditupplysningar

    Att du har några kreditupplysningar är helt okej men att ha många inom en kort period kan sänka din kreditvärdighet.

  7. Testa låneindikatorn för att låna lagom utifrån dina förutsättningar

    Testa vår låneindikator för att snabbt bedöma vad som är lagom att låna, innan du ansöker om ett privatlån, och få en direkt uppskattning av hur mycket du kan låna utan att det påverkar din kreditvärdighet. Ingen kreditupplysning tas när du testar låneindikatorn.

  8. Medsökande ger fördelar

    Om ni är två som ansöker om ett privatlån ser vi till er gemensamma inkomst och ekonomiska situation. I de flesta fallen ökar möjligheten att få lånet beviljat och möjligheten att bli beviljad ett högre lånebelopp är större med en medsökande. Är ni två som ansöker får ni dessutom lägre ränta.

Varför får jag avslag?

Som ansvarsfull kreditgivare säkerställer vi som bank alltid att den som söker ett lån har ekonomiska förutsättningar att återbetala lånet. En sund låneverksamhet hjälper dig som lånesökande att inte hamna i ekonomiska svårigheter relaterat till skuldsättning.

Utifrån den individuella kreditprövning som görs vid en låneansökan där vi tittar på din kreditvärdighet och med den externa information som inhämtas från bland annat Skatteverket och UC, baseras beslutet på en samlad bedömning av din ekonomiska situation.

Det finns många saker som kan förbättra din kreditvärdighet. Läs mer i listan ovan och se över vad du eventuellt kan förändra för att bli beviljad ett lån i framtiden.