Så gör du en budget – och håller den

Vill du ha bättre koll på din ekonomi? Med en budget ser du exakt var dina pengar går varje månad och kan planera för både nödvändiga utgifter och framtida drömmar.

kvinna som handlar blommor på torget

Varför ska jag ha en budget?

En budget är ett av de bästa verktygen för att få ordning på din ekonomi. Den hjälper dig att förstå hur mycket pengar du har, vad du spenderar dem på och hur du kan prioritera smartare.

Genom att budgetera får du en tydlig bild av dina inkomster och utgifter, vilket hjälper dig att prioritera och fatta bra beslut. Det ger också möjlighet att spara och planera för framtiden.

Fem steg för att skapa en hållbar budget

Att budgetera handlar om att skapa en plan för dina pengar. En genomtänkt budget ger dig bättre kontroll över din ekonomi. Här är fem steg för att skapa en hållbar och realistisk budget.

  1. Identifiera och kategorisera inkomster och utgift Börja med att samla all information om dina inkomster och utgifter. Inkomster kan till exempel vara lön, bidrag och andra regelbundna inkomstkällor. Utgifterna kan delas in i fasta och rörliga kostnader. Fasta kostnader är utgifter som hyra, räkningar och sparande, medan rörliga kostnader är utgifter som kan variera som mat, fritid och transport.

  2. Sätt realistiska mål En budget bör vara realistisk och baseras på vad du faktiskt kan uppnå. Var noga med att sätta upp tydliga och realistiska mål, som hur mycket du har råd att lägga på mat varje månad och hur mycket du kan spara till en resa eller en ny bostad. Då undviker du besvikelse och stress.

  3. Prioritera nödvändiga kostnader När du prioriterar att betala nödvändiga utgifter som hyra, försäkringar och mediciner minskar du stress och osäkerhet. Dela in dina utgifter i nödvändiga och icke-nödvändiga för att vara säker på att de viktigaste kostnaderna täcks först.

  4. Automatisera betalningar och överföringar Att automatisera dina betalningar underlättar när du budgeterar. Det säkerställer att räkningarna betalas i tid och att det sker överföringar till ditt sparande. Automatisering minskar också risken för glömda betalningar och ger en tydlig översikt av de utgifter du har varje månad.

  5. Skapa en buffert Att bygga en buffert innebär att ha en summa pengar lätt tillgängliga om du skulle behöva dem snabbt. Buffertsparande är ett bra sätt att trygga din privatekonomi och du slipper oroa dig för att inte klara av oförutsedda utgifter. Det kan till exempel handla om att tvättmaskinen eller bilen går sönder, eller större utgifter som du inte räknat med.

5 tips: Så håller du din budget

Att hålla sig till en budget kan kännas begränsande och att det lämnar lite utrymme för spontanitet. Men det ger även en trygghet och är ett bra verktyg när du vill nå dina mål.

  1. Följ upp och justera Ta för vana att göra en regelbunden uppföljning så att du har koll på att din budget fortfarande är aktuell. Stäm av att du håller dig till dina mål och justera vid behov. Om dina utgifter eller inkomster förändras måste kanske delar av budgeten anpassas.

  2. Var inte för optimistisk med intäkter Det är lätt att överskatta vilka intäkter du har, särskilt de som inte är garanterade. Var försiktig när du planerar för olika scenarier där vissa intäkter kanske uteblir. Har du till exempel planerat att vara föräldraledig eller en period med obetald semester kan det vara lämpligt att räkna med en lägre inkomst under denna tid.

  3. Använd budgetappar och kalkylblad När du använder budgetappar och kalkylblad blir det enklare att spåra utgifter, kategorisera kostnader och få en bild av hur nära du är att uppnå dina mål. De hjälper också till med att automatisera budgeterandet och ge en tydlig översikt.

  4. Planera för större inköp och händelser Skapa en planering för alla de större inköp eller händelser som sker årligen eller vartannat år, som julklappar eller semesterresor. Om du sprider ut dessa kostnader genom att avsätta en summa varje månad kan du undvika att behöva betala allt på en lön.

  5. Tänk efter innan du gör impulsköp Att undvika impulsköp gör din budget mer stabil eftersom du slipper oplanerade utgifter. Ett tips kan vara att vänta några dagar efter att du sett något du vill köpa på impuls. Då hinner du känna efter om du verkligen behöver varan eller tjänsten.

De viktigaste kostnaderna att prioritera i din budget

När du skapar en budget är det smart att börja med de mest nödvändiga utgifterna. Genom att prioritera det viktigaste först undviker du ekonomisk stress.

  • Boende: Kostnader för boende inkluderar hyra eller bolån, samt relaterade kostnader som uppvärmning och vatten.
  • Mat och hushåll: I den här utgiftsposten ingår livsmedel, hushållsartiklar och även eventuella måltider utanför hemmet, som till exempel restaurangbesök och lunch på jobbet, kan räknas in här.
  • Försäkringar: Det kan till exempel vara hemförsäkring, sjukförsäkring, livförsäkring och bilförsäkring.
  • Lån och skulder: Lån och skulder inkluderar avbetalningar på bolån, privatlån och kreditkortsskulder samt de räntor och eventuella avgifter som hör ihop med dem. Uteblivna betalningar innebär extra kostnader och avgifter.
  • Sjukvård och medicin: Detta innebär kostnader för läkemedel, besök hos läkare, sjukhusvistelser, tandvård och andra medicinska behandlingar.
  • Transport: Transportkostnader innefattar alla utgifter som hör ihop med att äga en bil (bensin, parkering, försäkring och service), men också kollektivtrafik och taxiresor.

Spara enkelt och tryggt hos MedMera Bank

Vill du komma igång med ditt buffertsparande direkt? Det är enkelt att spara pengar hos oss. Välj om du vill spara på ett Sparkonto med rörlig ränta och fria uttag, eller om du vill binda pengarna på ett Fasträntekonto för högre ränta.

  • Tryggt och säkert sparande

  • Fast eller rörlig ränta – du väljer

  • Skydd av den statliga insättningsgarantin (upp till 1 050 000 kr per person och institut)

Börja spara tryggt redan idag – öppna ett sparkonto hos MedMera Bank!