Hur fungerar ett fasträntekonto?

I en alltmer osäker ekonomi har fasträntekonton blivit en populär sparform för den som söker ett tryggt sparande med förutsägbar avkastning. Men hur fungerar egentligen ett fasträntekonto?

pappa och son sitter vid ett köksbord

Vad är ett fasträntekonto?

Ett fasträntekonto är en typ av bundet sparkonto där du binder dina pengar en förutbestämd tidsperiod till en fast ränta. Det innebär att du vet exakt hur mycket avkastning du kommer att få. Bindningstiderna kan variera från några månader upp till flera år, beroende på vilken bank du väljer. Under denna period kan du vanligtvis inte ta ut pengarna utan att betala en avgift.

När bindningstiden är slut får du tillbaka ditt insatta belopp plus den intjänade räntan. Många banker erbjuder automatisk förlängning av kontot om du inte aktivt väljer att ta ut pengarna.

Fasträntekonton omfattas ofta av den statliga insättningsgarantin men kontrollera detta innan du väljer att öppna ett konto, vilket gör dem till ett tryggt alternativ för dina besparingar. Hos oss på MedMera Bank skyddas belopp upp till 1 050 000 kronor per person och bank.

När passar det att spara i ett fasträntekonto?

Ett fasträntekonto kan vara lämpligt i flera situationer:

  1. När du har pengar du inte behöver använda under en längre tid.

  2. Om du vill ha en garanterad avkastning och inte är bekväm med risken på exempelvis aktiemarknaden.

  3. När räntorna är höga och du vill låsa in dina pengar till en bra ränta under en längre period.

  4. För specifika mål, exempelvis att spara till en större investering, och du vill veta exakt hur mycket pengar du kommer att ha vid ett visst datum.

Är räntan alltid högre på ett fasträntekonto än sparkonto med rörlig ränta?

Generellt sett erbjuder fasträntekonton högre ränta än sparkonton med rörlig ränta, eftersom banken kompenserar dig för att du låser in ditt kapital under en viss tid. Men det finns undantag, särskilt i tider av förändrade räntor.

Om Riksbanken, öppnas i ny flik höjer styrräntan under bindningstiden kan sparkonton med rörlig ränta ge högre avkastning. Därför är det viktigt att överväga dina förväntningar på ränteutvecklingen innan du binder pengarna.

Hur beskattas räntan på fasträntekonto?

Ränteintäkter från fasträntekonton beskattas som kapitalinkomst i Sverige, med en skattesats på 30 %. Banken ansvarar för att dra av skatten automatiskt och rapportera den till Skatteverket. Det innebär att ränteintäkterna redan är förifyllda i din deklaration.

Exempel på beskattning:

  • Du tjänar 2 000 kronor i ränta under ett år.
  • Banken drar automatiskt 30 % skatt (600 kronor).
  • Kvar blir 1 400 kronor, som läggs till ditt saldo eller betalas ut, beroende på kontots villkor.

Hur jämför man fasträntekonton?

När du jämför fasträntekonton bör du titta på flera faktorer:

  1. Räntan: Jämför den nominella räntan, men var också uppmärksam på den effektiva räntan som tar hänsyn till ränta-på-ränta-effekten.

  2. Bindningstid: Välj en bindningstid som passar din ekonomiska situation och dina mål.

  3. Villkor för förtida uttag: Kontrollera vilka avgifter som gäller om du behöver ta ut pengarna före bindningstidens slut.

  4. Insättningsgaranti: Säkerställ att kontot omfattas av den statliga insättningsgarantin.

  5. Minsta insättningsbelopp: Vissa banker har krav på minsta insättning för fasträntekonton.

Fasträntekonto hos MedMera Bank

Ett fasträntekonto är en trygg sparform för den som vill undvika risker och ändå få avkastning. Öppnar du ett fasträntekonto på MedMera Bank är du skyddad av den statliga insättningsgarantin. Med vårt Fasträntekonto får du:

  • 2,40 % -3,40 % sparränta
  • Bindningstid: 3 mån, 6 mån, 1 år eller 2 år
  • Du vet i förväg vilken ränta du får som gäller under hela bindningstiden
  • Sparbelopp 10 000 - 1 050 000 kr

För att öppna ett fasträntekonto hos MedMera Bank behöver du först öppna ett sparkonto. Efter att du överfört pengar till det kan du öppna ett fasträntekonto direkt i internetbanken.

Börja spara tryggt idag – öppna ett fasträntekonto hos MedMera Bank!

Vanliga frågor om fasträntekonton

  • Ja, du kan öppna flera fasträntekonton, antingen hos samma bank eller hos olika banker. Detta kan vara en strategi för att sprida ditt sparande och dra nytta av olika räntor och bindningstider.

  • De flesta banker tillåter förtida uttag från fasträntekonton, men ofta mot en avgift eller ränteförlust.

  • Ja, pengar på fasträntekonton omfattas vanligtvis av den statliga insättningsgarantin. Det är dock alltid bra att dubbelkolla att din bank omfattas av denna garanti.

Till alla frågor och svar