Så kan du förbättra din kreditvärdighet
En bra kreditvärdighet gör det enklare att få bättre lånevillkor och att bli godkänd för bostadslån, billån, privatlån eller andra krediter.
En bra kreditvärdighet gör det enklare att få bättre lånevillkor och att bli godkänd för bostadslån, billån, privatlån eller andra krediter.
Kreditvärdighet är ett mått på din förmåga att betala tillbaka lån och krediter. Din kreditvärdighet bedöms av långivaren med hjälp av kreditupplysningsföretag och beskriver hur pålitlig du är när det gäller ekonomi. Flera faktorer vägs in i bedömningen, till exempel:
En förbättrad kreditvärdighet kan ge dig stora ekonomiska fördelar. Du kan få lägre räntor på lån, enklare godkännande för krediter och bättre villkor hos banker. Så även om jobbet med att höja din kreditvärdighet är en process som kräver tid och tålamod, så finns alltså mycket att vinna. Det här stegen är en bra början:
Betala räkningar i tid
Att betala räkningar i tid är en viktig del i att höja din kreditvärdighet. Om en faktura betalas för sent kan det registreras hos kreditupplysningsföretagen vilket påverkar din kreditvärdighet negativt.
Minska dina skulder
När du betalar av dina skulder sänker du din skuldkvot, vilket är förhållandet mellan dina skulder och din inkomst. En lägre skuldkvot förbättrar din återbetalningsförmåga på ett nytt lån och signalerar till långivare att du har kontroll över din ekonomi. Olika typer av skulder kan bedömas på olika sätt, i regel är det bättre att betala av skulder med hög ränta först.
Samla dina lån
Att samla dina lån kan förbättra din kreditvärdighet på flera sätt. Genom att slå ihop flera små lån till ett större lån förenklar du din ekonomi. Färre räkningar ger minskad risk för missade betalningar. Ett samlat lån kan ha lägre ränta, vilket gör att du kan betala av skulden snabbare.
Begränsa kreditförfrågningar
Varje gång du ansöker om ett lån eller en kredit görs en kreditupplysning som registreras hos det upplysningsföretag som långivaren använder. För många förfrågningar under kort tid kan ses som ett tecken på att du är "ekonomiskt stressad” och därmed sänka din kreditvärdighet. Genom att sprida ut dem över tid framstår du som mer ekonomiskt stabil och skyddar därmed din kreditvärdighet.
Högre inkomst
Mer i plånboken kan förbättra hur din kreditvärdighet bedöms. Du kan lättare betala räkningar i tid, minska dina skulder och sänka din skuldkvot. En högre inkomst visar också på ekonomisk stabilitet, vilket kreditgivare värdesätter.
Det finns också faktorer som kan sänka din kreditvärdighet. Att till exempel inte betala sina räkningar i tid och att ha en hög skuldsättning gör att långivare kan bedöma att det är mer riskfyllt att låna ut pengar till dig. Utöver det kan även följande göra att ditt kreditbetyg blir lägre:
Kreditupplysningsföretagen lagrar data om dig och skapar underlag för långivare att bedöma din kreditvärdighet. Kreditupplysningsföretagen samlar in data från olika källor, till exempel banker, CSN, Bolagsverket, Skatteverket, Kronofogden, Lantmäteriet och Statistiska centralbyrån och sammanställer detta i en sammanfattande rapport. Tillsammans med denna rapport kan även en kreditscore ingå som kan uttryckas på en skala på olika sätt beroende på kreditupplysningsföretag. Det vanligaste är i procent eller som poäng.
Kvar att leva på kalkyl (KALP) är en beräkning som banker använder vid kreditbedömning för att avgöra om en låntagare har tillräckligt med ekonomiskt utrymme för att klara sina levnadskostnader efter att lånebetalningar och fasta utgifter är betalda. I KALP beräknas inkomster (ex. lön, bidrag, pension) minus fasta kostnader (ex. boende, mat, försäkringar, transport) och en schablon för levnadskostnader baserat på Konsumentverkets riktlinjer. Syftet är att säkerställa att låntagaren har en ekonomisk buffert och undvika överskuldsättning.
För att förbättra sin kreditvärdighet behöver överskottet i KALP-beräkningen förbättras genom att öka inkomsterna och/eller minska kostnaderna.
UC Riskprognos, även benämnd kreditscore, baseras på den information som framgår i en kreditupplysning från UC. Riskprognosen utgör en bedömning av sannolikheten för att en person ska få en betalningsanmärkning inom de kommande tolv månaderna. Samtliga uppgifter i kreditupplysningen ligger till grund för denna prognos, vilket uttrycks i ett värde mellan 0,1 och 99,9. Ett lågt procentantal indikerar en god kreditvärdighet, medan ett högt indikerar en svag kreditvärdighet.
Behöver du samla ihop flera lån till ett? MedMera Bank erbjuder en lösning där du samlar dina lån i ett enda privatlån. Du kan låna mellan 15 000 och 600 000 kronor och ha en återbetalningstid på mellan 2 och 15 år.
Ansökan är enkel och görs med BankID här på hemsidan. Du får besked direkt och betalar ingen uppläggningsavgift.
Det beror på din ekonomiska situation, men genom att betala räkningar i tid, minska skulder och begränsa kreditförfrågningar kan du se förbättringar inom några månader.
Du kan enkelt kontrollera din kreditvärdighet genom att beställa en kreditupplysning från exempelvis UC eller andra kreditupplysningsföretag.