Så här känner du igen ett bluffmejl

Bluffmejl, även kallade phishingmejl, är mejl där avsändaren utger sig för att representera en pålitlig organisation eller myndighet, i syfte att lura mottagaren på pengar, viktig information eller att installera skadlig programvara.

en kvinna med baby i knät framför dator

Vanliga kännetecken på bluffmejl

  1. Oväntade meddelanden eller erbjudanden Mejl som informerar om oväntade vinster, återbetalningar eller problem med ditt konto.​ Bluffmejl innehåller ofta meddelanden som verkar för bra för att vara sant, eller som väcker oro utan förvarning.

    Exempel: "Grattis! Du har vunnit ett presentkort på 5 000 kr från Rusta. Klicka här för att hämta din belöning." "Vi har upptäckt misstänkt aktivitet på ditt konto. Logga in omedelbart för att bekräfta dina uppgifter." Var vaksam om du inte deltagit i någon tävling eller om mejlet ber dig att agera direkt.

  2. Brådskande uppmaningar Bedragare försöker ofta skapa en känsla av panik för att få dig att agera snabbt utan att tänka efter.​

    Mejlet kan försöka stressa dig till snabba beslut genom att hävda att något hemskt kommer hända om du inte agerar.

    Exempel: "Ditt bankkonto kommer att stängas inom 24 timmar om du inte verifierar dina uppgifter." "Din dator är infekterad! Klicka här för att ta bort viruset omedelbart." Bedragare utnyttjar ofta rädsla eller behov av pengar för att få dig att reagera utan att tänka.

  3. Dåligt språk- och stavfel Många bluffmejl innehåller grammatiska fel eller konstiga formuleringar.​

    Exempel: "Klicka här för attt säkre din kontot." "Din bankinformaation behövs för verifikation." Seriösa företag har oftast korrekt och professionell språkhantering. Stavfel och konstiga formuleringar bör väcka misstanke.

  4. Misstänkta länkar eller bilagor Mejl som uppmanar dig att klicka på länkar eller öppna bilagor kan innehålla virus eller skadlig kod.

    Länkar i bluffmejl leder ofta till falska webbplatser som är gjorda för att efterlikna riktiga, till exempel en banks inloggningssida.

    Exempel: "Logga in på ditt konto: www.medmerabonk.se/verify" (den riktiga skulle i detta fall vara www.medmerabank.se– men länken ovan leder till en falsk sida på webbplatsen medmerabonk.se). Håll muspekaren över länken utan att klicka för att se den verkliga webbadressen. Om adressen verkar konstig eller innehåller extra tecken, klicka inte. För att kontrollera om något stämmer, gå till den webbsida du känner till sedan innan eller ta kontakt via telefonnummer eller epostadresser som du vet är riktiga.

  5. Ovanliga avsändaradresser Kontrollera alltid avsändaradressen noggrant; bluffmejl kan komma från adresser som liknar legitima, men med små avvikelser för att lura dig. Ett tips är att kovra med muspekaren över avsändaren eller att klicka att du ska vidaresända mailet, för att se den egentliga adressen.

    Exempel:

    • Riktig: kundservice@skatteverket.se
    • Bluff: kundservice@skatteverkeet.se (felstavat)
    • Eller: skatteverket@info-verification.com (en svensk myndighet använder inte .com i sin domänadress)

    Titta alltid noggrant på hela e-postadressen, inte bara namnet som visas.

  6. Uppmaningar att ladda ner bilagor En del bluffmejl innehåller bifogade filer som innehåller virus eller skadlig kod.

    Exempel: "Här är din faktura i PDF-format – öppna omgående." (bifogad fil: Faktura_April2025.zip)

    Ladda aldrig ner bilagor från okända eller misstänkta mejl.

Så skyddar du dig mot bluffmejl

  • Var sunt skeptisk: Om du får ett mejl som verkar misstänksamt, kontakta avsändaren direkt via deras officiella kontaktuppgifter för att verifiera meddelandets äkthet.​

  • Klicka inte på okända länkar: Undvik att klicka på länkar eller öppna bilagor i mejl från okända eller oväntade avsändare.​

  • Lämna aldrig ut personlig information: Seriösa företag och myndigheter ber aldrig om känslig information via mejl.

  • Använd säkerhetsprogram: Se till att ha uppdaterat antivirusprogram och brandväggar installerade på dina enheter.

  • Håll programvaran uppdaterad: Regelbundna uppdatetingar av ditt operativsystem och andra program minskar risken för säkerhetsluckor. Aktivera automatisk uppdatering när det är möjligt.

Vad gör du om du misstänker ett bluffmejl?

  1. Rapportera: Vidarebefordra mejlet till din e-postleverantör eller till den organisation som påstås vara avsändare.​

  2. Radera mejlet: Efter att ha rapporterat, ta bort mejlet från din inkorg.​

  3. Spärra kort eller konto: Kontakta omedelbart din bank för att spärra ditt kort eller konto om du lämnat ut kort- eller kontouppgifter och liknande information till bedragarna.

  4. Om du fört över pengar: Kontakta din bank för att eventuellt kunna stoppa transaktionen

  5. Polisanmäl: Om du har lämnat ut känslig information eller misstänker att du blivit utsatt för bedrägeri, kontakta omedelbart din bank och gör en polisanmälan.​

Genom att vara medveten om dessa tecken och följa ovanstående råd kan du minska risken att bli offer för bluffmejl och andra nätfiskeförsök.